ישראל במאמץ למנוע את סגירת שגרירות הונדורס בירושלים

גורם מדיני אישר ל"ישראל היום", כי סגירת השגרירות בירושלים תהווה הפרת הסכם שנחתם בין המדינות. • המהלך קשור ככל הנראה בחילופי השלטון בהונדורס במסגרתם נבחרה לנשיאות מועמדת מהשמאל • שר החוץ של הונדורס: "הנושא מהווה מוקד עניין עבור הנשיאה, כמו גם הרצון לשמר מערכת יחסים מאוזנת עם מדינות ערב ועם ישראל"

שגרירות הונדורס בירושלים, צילום: EPA

משרד החוץ של הונדורס הודיע כי ישקול להחזיר את שגרירות המדינה בישראל מירושלים לתל אביב, זאת כשנה לאחר שהעביר אותה לבירה: בישראל בוחנים את הודעת הונדורס על הורדת השגרירות לתל אביב וישקלו צעדי תגובה. גורם מדיני אישר ל"ישראל היום", כי סגירת השגרירות בירושלים תהווה הפרת הסכם שנחתם בין המדינות.

ישראל וגורמים פרו-ישראליים בהונדורס מפעילים לחצים נגדיים על הממשלה המקומית, להשאיר את השגרירות בירושלים. במדינה ישנם קהלים אוונגליסטים גדולים שצפויים להתנגד בחריפות למהלך. כמו כן, הונדורס נהנתה משורה של השקעות והסכמים עם ישראל בעקבות פתיחת השגרירות בירושלים. גורם המעורה בפרטים אמר ל"ישראל היום" כי לסגירת השגרירות בבירת ישראל עשויות להיות השלכות גם בהיבטים אלה. יצוין כי הממשלה בהונדורס נתונה ללחצים כבדים של שני הצדדים ולכן עדיין לא קיבלה החלטה סופית.

מהלך החזרת השגרירות לתל אביב קשור ככל הנראה בחילופי השלטון בהונדורס, במסגרתם נבחרה לנשיאות מועמדת השמאל שיומארה קסטרו. 

"נושא העברת השגרירות לתל אביב כבר נדון עם הנשיאה קסטרו והוא מהווה מוקד עניין עבורה, כמו גם הרצון לשמר מערכת יחסים מאוזנת עם מדינות ערב ועם ישראל", אמר שר החוץ של הונדורס הנריקה ריינה, לאחר פגישה עם שר החוץ הפלשתיני ריאד אל-מאליכי. הוא הוסיף כי ההחלטה אם להחזיר את השגרירות לתל אביב תיקח בחשבון גם את "החזרת הכבוד לנורמות של החוק הבינלאומי כפי שהן נדרשות על ידי האו"ם". 

נשיא הונדורס הקודם, חואן אורלנדו הרננדס, הוא איש ימין שראה בעצמו בעל ברית קרוב של ארה"ב, והתאפיין בהיסטוריה ארוכה של אהדה לישראל. הוא החליט להעביר את שגרירות הונדורס בישראל מתל אביב לירושלים בעקבות ההחלטה האמריקנית להעביר את שגרירות ארה"ב לבירה, שהתקבלה על ידי הנשיא טראמפ ב-2018.

בתמורה, פתחה ישראל מחדש את השגרירות שלה בטגוסיגלפה, בירת הונדורס. השגרירות נסגרה ב-1995 בשל קיצוצים במשרד החוץ, ומאז היה שגריר ישראל בגואטמלה ממונה גם על ייצוג המדינה בהונדורס השכנה.

פתיחת השגרירות בירושלים: בנט נפגש עם נשיא הונדורס הרננדס / צילום: איתי בית און/ לע"מ, סאונד: ניר שרף/ לע"מ / ארכיון

נכון להיום רק ארה"ב, הונדורס, גואטמלה וקוסובו מחזיקות את השגרירויות שלהן בישראל בירושלים, בעוד שאר המדינות השאירו אותן בתל אביב. כמה מדינות, ביניהן צ'כיה, מחזיקות שלוחות של השגרירויות שלהן או נציגות מדינית אחרת בירושלים. לפני כמה חודשים הודיעה סורינאם על כוונתה להקים שגרירות חדשה בישראל ולמקם אותה בבירה, אולם חזרה בה לאחר מכן בנימוק של "שיקולים כלכליים".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר